Mi az ízületi porckopás (artrózis)?

Az ízületek leggyakrabban előforduló betegsége az ízületi végeken található porcfelszín kopása, más néven artrózisa (latinul oszteoartrózis, röviden OA).

Az artrózis lényege, hogy a csontok végén található ízületi porcfelszín károsodik. (Ennek oka lehet a fokozott terhelés, hibás tartás, degeneratív betegségek, sérülések.) A csontokat borító ép, sima porcfelszín mellett az ízületi folyadék, mint „kenőanyag” segíti a csontok akadálytalan, súrlódásmentes elmozdulását/ a fájdalommentes mozgást. Mivel az ízületnek, illetve a porcnak a vérellátása igen szegényes, így a gyógyulási hajlandósága is rossz. A kopásos vagy sérüléses betegség során először a porcfelszín elvékonyodik, sima felszíne berepedezik, végül a porcállomány összetöredezik, majd felszívódik. A porcállomány elvékonyodásával, eltűnésével az ízületet alkotó csontvégek közvetlenül érintkeznek egymással, ami fájdalommal és további csontkárosodásokkal jár.

Hol alakulhat ki ízületi artózis?

A porckopás minden ízületet veszélyeztet, de leginkább a nagy teherviselő és a fokozott terhelésnek kitett ízületek érintettek:

- Térd

- Csípő

- Gerinc

- valamint a kéz és a láb ízületei.

A porckopáshoz vezető okok, rizikófaktorok:

Noha az artrózis pontos okai tisztázatlanok, számos tényező növeli a kialakulás kockázatát:

- 45 éves kor feletti életkor
- Női nem
- Bizonyos örökletes betegségek, ide értve a porc rendellenes fejlődését és a deformált ízületeket, például O vagy X lábak
- Fokozott fizikai tevékenységek általi károsodás
- Elhízás
- Olyan betegségek, amik módosítják a porc normális szerkezetét és működését, például reumatoid artritisz, köszvény
- Gyenge combizomzat, ami a nem megfelelő reflexek és mozgás miatt a térdek artrózisához vezethet

Melyek a porckopás jellegzetes tünetei?

A legfontosabb tünet az ízület merevsége, illetve a fájdalom. A megkopott porc miatt a csonttömeg megvastagszik, az ízület megduzzad, ropog. Legtipikusabb jele ennek a mozgás megkezdésekor jelentkező un. indítási fájdalom.

A csontok megvastagodás mellett, az ízületek alakja is deformálódhat. Csontkinövések alakulhatnak ki.

A porckopás jellegzetes tünete a mozgás korlátozottsága:

  • a térd behajlításnál és kinyújtásnál
  • árulkodó jel lehet az, ha nem tudja a hasához felhúzni a combját
  • ha az ujjait nem tudja behajlítani és kinyújtani

 

Az artrózis kezelése személyre szabottan

A porckopás kezelése nem könnyű, és gyakran életmód váltásra is szükség lehet. Az artrózis kezelése a kopás stádiumától is függ. Nagyon fontos, hogy a tünetek első jelentkezésekor forduljon szakorvoshoz, amikor a kezelés még kíméletes módszerekkel végezhető:

Túlsúly esetén az ízületek kímélése érdekében ajánlott fogyni és kerülni a nehéz fizikai munkát; figyeljünk oda étkezésünkre, különös tekintettel a szénhidrátfogyasztásra
• Sikeres lehet a javulás gyógytornával, fizikoterápiával (ezek célirányosan állíthatják vissza az ízületek megfelelő működését)
• Amennyiben ízületi fájdalmat érzünk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mozgás nem tesz jót nekünk. Pedig mozogni kell, hogy izmaink ne sorvadjanak, és megfelelően tartsák, mozgassák ízületeinket
• Az egyes artrózisos folyamatok súlyosbodását lassíthatja a D-vitamin szervezetbe való beépülése
• A D vitamin mellett magnézium és B6 vitaminpótlás is javasolt.
Porcvédők szedése (tabletták, porok)
• Ezek mellett szükség lehet az ízület pihentetésére, jegelésére vagy gyulladáscsökkentők használatára, illetve sokszor ízületi injekciók jelenthetnek megoldást a panaszokra.

Az artrózis kezelése ízületi injekcióval

A porckopás terápiája esetén a legfontosabb cél a fájdalom csökkenése és a mozgásképesség, az életminőség javítása. Napjainkban a hialuronsav tartalmú ízületi injekciók hatékony segítséget jelentenek az artrózis kezelésében.

A hialuronsav az ízületi folyadék egyik fő összetevője, természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható. Jelentős vízmegkötő képességű, illetve az ízületekben síkosító, rugalmasságot biztosító szerepet tölt be. A porcfelszín számára igen fontos, szinte nélkülözhetetlen a hialuronsav, hiszen kenő és egyben ütés-, lökéscsillapító feladatot is ellát. Védi a porcot, az ízületi felszínt a mechanikai hatásoktól, sérülésektől.

Az artrózis során, az ízületi hialuronsav lecsökken, ennek eredménye az ízület mozgásterjedelmének csökkenése és a fájdalom erősődése.

Az ízületbe adandó Reviscon injekciók nagy mennyiségben tartalmaznak hialuronsavat, amivel pótolni tudjuk az ízületi folyadékot. A kopásos tünetek kezelése esetén mechanikai védelmet nyújt az ízületeknek, kenőanyagként működik, így csillapítja a fájdalmat és javítja a mozgásképességet.

REVISCON

   Növeli a porc rugalmasságát

   Ütéselnyelő hatása révén csillapítja a hirtelen mozdulatok erejét és védi az ízületet

   Növeli a sérülésekkel szembeni ellenálló képességét

   Segít az ízületi folyadék-gyülem csökkentésében

   Szűrőfunkciójának köszönhetően lehetővé teszi a porc, az ízületi hártya és az ízületi folyadék számára szükséges sejtek áthaladását, miközben a gyulladásos sejtek beszivárgását megakadályozza

Kapcsolat

Mesopharma Kft.

1126 Budapest, Brassai Sámuel utca 16.

  +36 1 785 0696

  info@mesopharma.hu

  www.mesopharma.hu